Marketeer, je komt er niet met een cursus Facebook marketing.

Hoe vaak heb je deze tekst al voorbij zien komen: cursus Facebook marketing? Al dan niet gratis. Allerlei bedrijven bieden je ineens cursussen om je omzet te verhogen, je zichtbaarheid op “social media” te vergroten en om je “thought leadership” te cultiveren. Let op! Dit is geen blog om je te vertellen dat je nooit aan zo een cursus deel moet nemen. Nee, ik schrijf dit verhaal omdat ik denk dat de meeste cursussen zeer zeker in een behoefte voorzien. Dingen zoals: Hoe moet ik betalen op Facebook? Hoe werkt doelgroep bepaling, Hoe meet ik een campagne? Hoe maak ik een evenement, een gewone post, een filmpje, etc.

Waar het hier om gaat is het waarom… Waarom ga je Facebook gebruiken voor marketing doeleinden? Wat hoop je te bereiken? Sterker nog, ik ga het een stuk breder trekken dan alleen Facebook. Laten we het gewoon eens hebben over het hele fenomeen marketing. Want hier draait het dus om. Ik zal de stelling maar even direct deponeren:

Marketing als vak en professie is veranderd, alleen zien veel marketeers het (nog) niet. En omdat ze het (nog) niet zien, blijven ze foute aannames doen, en daardoor gaat er ontzettend veel mis, ondanks dat ze allerlei social media cursussen hebben gevolgd.

Laten we eens kijken wat er nu eigenlijk veranderd is:

Als we een beetje gaan zoeken op Internet komen we, als we het over marketing hebben, altijd de Zogenaamde 7P’s tegen. Dit zijn zo’n beetje de pijlers waarop marketing is gebaseerd. Om een goede definitie van Marketing te krijgen, oftewel, wat is marketing nu eigenlijk, zie je ook van alles voorbij komen. Ik pik er even 2 uit, die in ieder geval mijzelf het meeste aanspreken omdat ze kort, krachtig en duidelijk zijn:

  1. Marketing is alles wat een bedrijf doet om de verkoop van producten of diensten te bevorderen ([1])
  2. Marketing is eigenlijk niets anders dan de oorlog tussen concurrenten ([1])

Voor mijzelf zie ik het meeste in de eerste definitie, daar bij de tweede definitie, ook al ben je monopolist, je nog steeds iets moet doen aan naamsbekendheid en vindbaarheid.

Als we dus de eerste definitie volgen, dan kunnen we stellen dat Marketing alle activiteiten omvat die door een organisatie worden ondernomen om een product of dienst te verkopen. De basis voor deze activiteiten zijn de 7 P’s:

  1. Product/dienst
  2. Prijs
  3. Plaats
  4. Promotie
  5. Personeel
  6. Process
  7. Physical evidence

Blijkbaar is er bij eentje, of wellicht meerdere P’s iets fundamenteel anders geworden. Of wellicht is er een P bijgekomen? In het volgende deel beargumenteer ik de 8ste P, waarvan ik denk dat die toegevoegd moet worden aan de lijst, en dat is: “Permanent”.

Permanent aanwezig zijn

Als traditioneel opgeleide Marketeers denken we nog altijd in campagnes. “Wanneer is de lancering van ons product, want we moeten een hele marketing campagne optuigen”. Dit is een Paradigma in het vak marketing, en deze klopt niet meer. Je moet permanent aanwezig zijn, informerend, behulpzaam, nieuwe inzichten verschaffend, duiding geven aan nieuwe ontwikkelingen en openstaan voor suggesties vanuit de consument. Je moet vertrouwen kweken bij de consument door het tonen van “thought leadership”, door het tonen van transparantie in je bedoelingen en door eerlijk te zijn over je product of dienst. Je kan natuurlijk wel in productlanceringen denken en geloven, maar ik zie dit als iets wat bovenop het continue aanwezig zijn moet plaatsvinden, en ondergeschikt is aan “permanente aanwezigheid”.

Ik denk dat er nog steeds veel marketeers bestaan die het hier niet mee eens zijn. Het permanente aanwezigheidsprincipe is een te grote aanslag op de overtuigingen van veel marketeers. Zij zullen het eenvoudigweg niet willen geloven, en ze zullen proberen hun klassieke marketingbeeld kost wat kost overeind te houden. Dit is ook een normale reactie. Niemand vindt het leuk om de ankers van zijn professie los te gooien. Voor de marketeer die nieuwsgierig en open-minded is, kan ik een heel belangrijk handvat aanreiken. Met dit handvat kan je een begin maken met het anders benaderen van marketing om succesvol de verkoop van producten en/of diensten te bevorderen. Het toverwoord is research. ([2])

Help, ik moet aan de research!

Jazeker, als je als moderne marketeer wilt slagen in deze tijd, dan heb je geen keus. Niet alleen dien je alle ins- en outs te weten van het product of de dienst die je aan de man moet brengen, maar je dient je ook nog eens te verdiepen in het domein waar je product of dienst wordt gebruikt. Niet alleen wie de concurrenten zijn, maar wat er daadwerkelijk speelt in de branche. Wat zijn de uitdagingen in de branche, wat zijn de bedreigingen? Niet alleen in eigen land, maar ook daarbuiten. Waar liggen de kansen voor de klanten als ze je product gebruiken? Waar moeten ze rekening mee houden? Pas als je een compleet beeld hebt van het gehele umfelt, dan kan je actief prospects gaan benaderen. Dat doe je niet met afgezaagde reclame campagnes, maar met originele content, die een consument helpt bij het maken van een keuze. Content die een consument informeert over de kansen en bedreigingen in zijn of haar vakgebied, die de consument helpt nieuws te duiden die van invloed kan zijn op de markt waar de consument actief is.

Dit is niet iets wat je campagnematig kunt doen, dit is iets wat je permanent, iedere dag moet doen. Iedere dag moet je je markt in de gaten houden, iedere dag moet je uit het nieuws alle zin en onzin scheiden, en je afvragen hoe bepaald nieuws van invloed kan zijn op je markt, je product en je klanten. Iedere dag moet je deze inzichten teruggeven aan je doelgroep, op alle social media kanalen, je e-mail lijsten en via eigen artikelen op de website, voorzien van je eigen commentaar (duiding) op dit nieuws, zodat je doelgroep jou gaat zien als “Thought Leader”.

Als je het in je hebt om bovenstaande uit te voeren, en neem van mij aan, dit is echt niet gemakkelijk, dan ben je klaar voor de marketing uitdagingen van de 21ste eeuw, en kan je met vertrouwen de cursus Facebook marketing gaan volgen.

Als je je afvraagt hoe je moet beginnen met bovenstaande, dan is www.buzzcovery.com een goede start. Buzzcovery geeft niet alleen content, maar vooral context, zodat je sneller een overzicht krijgt van wat er zich afspeelt in de wereld waar je marketing voor bedrijft. De inspirerende content die je dan vindt, is weer mooi te gebruiken voor je social media kanalen, zodat je dagelijks relevant en interessant blijft. Via www.weesnietdom.com gebruik je BuzzCovery een maand gratis! BuzzCovery, voor thought leaders in de dop 😉

Bronnen:

([1]) https://nl.wikipedia.org/wiki/Marketing

([2]) http://marketinggoogl.blogspot.nl/2016/02/research-core-of-content-marketing.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.

Terug naar boven